O našim biljkama

Bogat i svestran ➡️ KORIJANDER /koji je jedan od sastojaka Imunoalfe sadrži: 
•Minerale (kalcij, kalij, magnezij, cink,željezo, fosfor, selen, jod)
•Vitamine (A,B1,B2,B3,C)
•Organske kiseline i eterična ulja
Korijander djeluje 
•Na poboljšanje probave
•Na iskašljavanje kod bronhitisa i upale pluća
•Snižava krvni tlak 
•Regulira šećer u krvi
•Ublažava alergije

Pozitivni učinci korijandera na zdravlje: 

  1. Čisti organizam od toksina i teških metala

Ova biljka je snažni prirodni kelat, što znači da veže na sebe atome toksina i teških metala i izbacuje ih iz organizma.

  1. Prirodni je lijek za anemiju

Korijander sadrži željezo, koje se lako apsorbira u krv, zbog toga direktno pomaže u liječenju anemije.

  1. Ublažava artritis i reumu

Cineol i linolna kiselina prisutni u korijanderu djeluju protiv reume i artritisa te su vrlo djelotvorni u smanjivanju oteklina nastalih kao rezultat navedenih bolesti. Učinkovit je i kod oteklina nastalih zbog lošeg rada bubrega ili anemije, jer njegovi sastojci pomažu u uklanjanju suvišnih tekućina iz organizma.

  1. Smanjuje razinu kolesterola i šećera

Kiseline koje se nalaze u korijanderu vrlo su učinkovite u smanjivanju količine kolesterola u krvi. Osim toga, suzbijaju nakupljanje kolesterola u arterijama i venama.

Zahvaljujući stimulativnom djelovanju na endokrine žlijezde, korijander povećava izlučivanje inzulina iz gušterače i na taj način pomaže u pravilnoj asimilaciji i apsorpciji šećera u krvi. Ovo svojstvo je vrlo korisno za oboljele od dijabetesa.

  1. Normalizira probavu

Zahvaljujući posebnim eteričnim uljima koji sadrži, korijander pomaže u pravilnom izlučivanju enzima i probavnih sokova te stimulira rad probave. Neki elementi eteričnih ulja korijandera pospješuju pravilan rad jetre i crijeva, kao i liječenje proljeva.

Djelotvoran je kod dijareje uzrokovane bakterijama i gljivicama, budući da neki sastojci korijandera imaju antibakterijska svojstva.

  1. Ublažava menstrualne tegobe

Korijander je stimulans koji potiče lučenje endokrinih žlijezda. To njegovo svojstvo pomaže u uspostavljanju menstrualnog ciklusa i ublažava menstrualne bolove.

  1. Liječi usne čireve

Citronelol, sastojak esencijalnog ulja korijandera, odličan je antiseptik. Uz to, ostali sastojci biljke imaju antimikrobno djelovanje koje sprečava rane i čireve u ustima. Osim što pomaže u liječenju čireva, korijander također osvježava dah.

  1. Čuva zdravlje očiju

Korijander je bogat antioksidantima, vitaminom A i vitaminom C, mineralima i eteričnim uljima koja usporavaju starenje oka i razvoj očnih bolesti te pomažu u opuštanju očnih mišića.

Korijander ima i antimikrobna svojstva koja štite oči od zaraznih bolesti poput konjunktivitisa.

  1. Pomaže kod kožnih bolesti

Dezinfekcijska, detoksikacijska, antiseptička, anti-gljivična i antioksidacijska svojstva korijandera idealna su za liječenje kožnih bolesti, poput ekcema, hrapave kože ili gljivičnih oboljenja.

Osim toga korijander pomaže u liječenju upala i čuva jetru. Pretpostavlja se da ima antikancerogena svojstva

➡️ Betonika (Ljekoviti čistac) – čisti jetru i detoks za cijeli organizam. Otklanja razdražljivost i nemir te djeluje protiv glavobolje.

➡️ Matičnjak – otklanja zamor od prekomjernog intelektualnog rada, umiruje, djeluje protiv stresa, migrene i depresije te jača pamćenje

➡️ Plava vodopija – popravlja raspoloženje, otklanja potištenost i depresiju, jača funkciju jetre i pomaže kod bolesti slezene i dijabetesa djelujući kao diuretik

➡️ Majčina dušica (Melisa) – blagotvorno djeluje na bronhijalnu astmu, antiseptik je, pospješuje iskašljavanje, jača živce te otklanja nesanicu