Ambrozija

Ako vas u kolovozu i rujnu muči kihanje, curenje nosa, grlobolja te svrbež u nosu i očima, vjerojatno se nalazite među 20 % populacije koji pati od alergijske reakcije na AMBROZIJU. Efikasno rješenje je hrvatski premium proizvod IMUNOALFA.

“Više od 60 milijuna Europljana pati od alergija. Zdravstveni problemi izazvani ambrozijom su podcijenjeni“, istaknula je dr. Maira Bonini,  iz  Međunarodnog Društva za Ambroziju, te uputila poziv europskom zakonodavstvu da uvidi težinu problema izazvanih ambrozijom i uključi se u njegovo rješavanje kako bi se smanjio negativan utjecaj na zdravlje.

Uočen je trend povećanja obolijevanja te se predviđa da će se broj oboljelih do 2050. godine učetverostručiti, a time to postaje jedan od najvećih javnozdravstvenih problema.

Pelud ambrozije se smatra izrazito potentnom i jednom od najagresivnijih alergena. Dovoljan je maleni broj peludnih zrnaca peludi (20 – 30 zrnaca/m³ zraka) da kod alergičnih osoba izazove simptome bolesti.

Sama biljka može proizvesti iznimno velik broj sjemenki (od 3.000 do 60.000) koje se u tlu mogu zadržati i preživjeti nepovoljne uvjete za rast čak dulje od 35 godina. S obzirom na veliku produkciju sjemena i prilagodljivost okolišnim uvjetima, ambrozija lako osvaja nova područja i na žalost se Hrvatska nalazi u epicentru širenja ove invazivne korovne biljke. Područja Mađarske, dio Francuske, sjeverne Italije, Austrije, Ukrajine, Rumunjske i Srbije te kontinentalni dio Hrvatske osobito su „zagađeni“ ambrozijom.

U vrijeme cvjetanja, ambrozija proizvodi golemu količinu peludnih zrnaca, koja se mogu, ovisno o meteorološkim uvjetima, vjetrom transportirati na velike udaljenosti, od 60 do 200 kilometara, čak i 1000 kilometara uz zadržavanje alergenih svojstava.

Svakako treba nastojati suzbiti rast ovog korova, tako da se nastoje urediti zapuštena zemljišta na kojima se redovno nalazi, a ukoliko se radi o pojedinačnim biljkama, treba ih čupati zajedno s korijenjem i to prije cvijetanja.

Suzbijanjem ambrozije olakšavamo život i sebi i drugima, a zajedničkim djelovanjem možemo u tome i uspjeti!

Imunoalfu možete pronaći u svakoj ljekarni u Hrvatskoj, uz napomenu da je distributer – Medika d.d.

Alergije, alergije, alergije…